Nap, ló
Na pont a ló vátesz

Nolblog Saját blogom Segítség

Feltöltök

blogolok videót képet hangot

 Az alábbi összeállítás emlékeztessen az egykori színésznőre, aki ígéretes pályáját elhagyta megtérése után, hogy Istenét inkább szolgálhassa, semmint Tháliát.

 

Elhunyt Polónyi Gyöngyi színész

2012. április 24., kedd 16:35 |  

Hosszú, súlyos betegség után még április 16-án hunyt el Polónyi Gyöngyi színész, a Thália Színház egykori tagja - tudatta a MASZK Országos Színészegyesület és a Színházi Dolgozók Szakszervezete.

   Liliomfi

 

Fotó: Rózsahegyi Tibor

Polónyi Gyöngyi 1942. április 13-án született Budapesten. A színművészetin az 1964-ben végzett osztályba járt, amelyben a színésznőjelöltek rögtön sztárok lettek. A főszereplő Polónyi Gyöngyi, valamint Béres Ilona, Halász Judit és Tordai Teri a Keleti Márton rendezte Esős vasárnap című filmben tűntek fel.

Egyszerre indult a négy színésznő pályája, Polónyi Gyöngyi azonban mintegy két évtizede eltűnt a magyar színpadokról és másfajta szolgálatnak szentelte életét: az egyik pesti kórházban végzett jószolgálatot beteg, idős, elhagyott emberek mellett.

Polónyi Gyöngyi negyedikes gimnazistaként filmfőszerepet kapott, pályája elején sokat foglalkoztatta a film és a televízió. Makk Károly 1960-ban készült legendás filmje, a Fűre lépni szabad és az Esős vasárnap mellett szerepelt A kőszívű ember fiai, valamint a Napló szerelmeimnek című filmben is.

A színésznő a diplomázása után egy évadra a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1965-tól a Thália Színház tagja volt. Már főiskolásként több szerepet játszott a Thália Színházban, néhány év alatt főszerepek sorát alakította, játszott erős tartású drámai nőalakokat, később inkább kisebb karakterszerepekben volt látható.

Szerepei között megtalálható Reich Kató (Fejes Endre: Rozsdatemető), Irina (Csehov: Három nővér), Tóth Flóra (Bródy Sándor: A tanítónő), Maria (Hemingway: Akiért a harang szól), Melinda (Katona József: Bánk bán), Fehérvállú (Szép asszonyok egy gazdag házban), Anna (Wojtyla: Az aranyműves boltja). Polónyi Gyöngyi utoljára a Thália Színházban játszott, amelynek csaknem három évtizedig a tagja volt.

A 70 éves korában elhunyt színészt május 10-én 10:30-kor búcsúztatják a Rákoskeresztúri új köztemetőben.

*****************************.

Négyszeres gyilkos vagyok”

– Most már kimondanom is szörnyû, de 18 és 24 éves korom között négy megfogant élet felõl döntöttem úgy: nem kellenek, mégpedig nyugodt szívvel – emlékszik vissza Polónyi Gyöngyi színésznõ.

 

Polónyi Gyöngyi: Ha nem ment jól, akkor azért nem kellett a gyerek, hogy ott lehessek a színházban. Ha jól ment, akkor azért, mert most nincs rá idő.

– Hogy mi szerint döntöttem akkor? A szerint, hogy mi volt éppen a fontos. A színház volt az, mindenek előtt. Kétszer védekezés mellett maradtam terhes, a legelején viszont abszolút tudatlanságból és felelőtlenségből, csupán ráhagyatkoztam a sorsra… Egyszerűen így éltem és gondolkodtam. Az első műtétnél sokkal inkább a testi megpróbáltatás jelentette a traumát, érzelmileg alig érintett meg az egész. Ezért jöhetett könnyen a második, és az összes többi, úgy, hogy nem szólalt meg a lelkiismeretem. Most már tudom, hogy minden egyes „beavatkozás” után sérült a lelkem. Akkor merült fel bennem először, mit is jelent az abortusz, amikor harminchárom évesen a már nagyon is akart és vágyott babát elvetéltem. Szörnyű volt, de még akkor is csak egy olyan „előzményként” fogtam fel a korábbi műtéteket, amelyeknek fizikai következményeként el kellett veszítenem a gyerekemet.

Aztán a következőt, bár nagyon keservesen, de kihordtam, és egészségesen meg is szültem. Ahogy előtte sem, utána sem gondolkodtam én az abortuszkérdésről, nem foglaltam állást sem mellette, sem ellene, egyszerűen éltem tovább a saját elképzeléseim szerint. Sok-sok év múlva azonban történt egy óriási fordulat az életemben: megismertem az Úr Jézust. Addigra a sorozatos rossz döntések, és az egész életvitelem hozadékaként tele voltam kudarcokkal. Amikor elkezdtem templomba járni, nemcsak az vált nyilvánvalóvá számomra, hogy amit elkövettem, gyilkosság volt, hanem, hogy a kérdés az: a testem az enyém-e, és azt csinálhatok-e vele, amit akarok. Vagy pedig elfogadom, hogy létezik a teremtő Isten, akinek megvan a terve az emberi élettel. Ő adta, és csak Ő veheti el.

Kép a falon

A Családvédelmi Szolgálat irodájának falán lévő kép hat-hét hetes embriót ábrázol. A felvétel vákuumos eljárással végzett abortusz után készült, amikor a magzatot szinte érintetlenül, épségben távolították el az anyaméhből. A plakátra nem hívják fel a figyelmet, csak úgy ott van a falon. Sokan észreveszik, van, aki elejt egy könnycseppet, más leteszi a tollat, és kimegy, magában mormolva: ez már kegyetlenség!

http://www.nlcafe.hu/noklapja/20040517/132negyszeres_gyilkos_vagyok148/

--------------------------------.

 

 

 

Világosságban járhatunk

 

Október 14-én Polónyi Gyöngyi színművész volt közöttünk a vasárnapi szeretetvendégségen. Az életét átformáló Uráról vallott őszintén, közvetlenül. Mondandójának összefoglaló címe ez volt: Sötétségből világosságba.

Sejthető, hogy nem a fizikai sötétség és világosság ellentétéről beszélt. Lelki értelemben ő is sokáig sötétségben élt, ami azt jelentette, hogy nem ismerte Jézus Krisztust, nem volt békessége, igazi öröme, tévedésben volt élete értelme felől.
   Mindene volt a színpad. Élt-halt érte, mindent ennek rendelt alá. Ismert volt, reflektorfényben állt. Egy idő után azonban mégis sivárnak, tartalmatlannak érezte életét. Kereste a békességet, a megnyugvást. Mindent kipróbált, hátha talál végre megoldást. Egyszer egy ismerőse keresztyén gyülekezetbe hívta. Elment oda is, hiszen most ezt ajánlották, miért ne próbálná ki ezt is. A gyülekezetben megnyugtató volt jelen lenni és hallgatni az igét.
   Eleinte csak az ott tapasztalt békességért járt vissza. Aztán egy idő után már neki is szólt az ige. Éhesen hallgatta az igehirdetéseket. Krisztus igéje személyes megszólítássá lett számára, amire válaszul elfogadta Jézus Krisztust bűnbocsátó Urának, Megváltójának. Ekkortól változott meg gyökeresen élete. Végre helyére került ő maga.
   Mert - Kedves Olvasónk - a mi igazi helyünk Megváltó Urunk közelében van. Minden más nem ér fel ezzel. Azóta a művésznő Krisztus világosságában él, rábízza magát, neki akar engedelmeskedni, mert ez a jó. Megragadja az alkalmakat, hogy Jézus Krisztusról szóljon másoknak is. Nem kell mindent kipróbálni, hátha használ, hiszen csak egy igazi megoldás van életünkre: Aki teremtett minket, Őt keressük, Őreá figyeljünk, Benne bízzunk.
   Nagy változást tud véghez vinni az Úr az egyes emberek életében. Gyöngyi testvérünk élete jó példa arra, hogy Istenünk jót akar adni nekünk. Ő nem végez félmunkát. Ne halogassuk Őt megszólítani. Fog válaszolni.

Göllner Pál
presbiter

http://church.lutheran.hu/zuglo/index.php?tema=ujsag&szam=16

---------------------------------------------------------------------------------------------------.

 

2006. június 12

POLÓNYI GYÖNGYI

 

-

-  Fűre lépni szabad....

-  Esős vasárnap....

-  A Kőszívű ember fiai…

és még számtalan nagysikerű film, valamint sok színdarab főszereplője, a Thália színház tagja Polónyi Gyöngyi, aki nemrégen Debrecenben járt.

         Nem színházi fellépésre érkezett, hanem a Keresztény Üzletemberek helyi csoportjának volt a vendége. Azért jött ide, hogy beszámoljon arról, mit tett Isten az életében.

Amikor Debrecenbe hívták, vonakodott elfogadni az invitálást, viszont, amikor megtudta, hogy a rendezvényen elsősorban személyes vallomást várnak hitéről, azonnal igent mondott. Annyira friss, vagy éppen annyira régi az Istenben való hite, hogy ezt ilyen boldogan osztja hallgatóságával ?

- Nézze, aki egyszer megtapasztalta, hogy Isten mennyire szereti Jézus Krisztus által, annak nem lehet, hogy ne beszéljen erről. Az én egész életem nagyon sikeres volt, hiszen első nekirugaszkodásra felvettek a színművészetire. Ezt követve már főiskolás koromban - több filmfőszerep, majd a színházi szerződések, előbb a Nemzetibe, majd a Tháliába.

Isten szünet nélkül ajándékozott. Töretlen volt a pályám, de  -  úgy öt évvel ezelőtt lelki válság következett be az életemben. Elkezdtem bizalmatlanná válni kollégáimmal, családommal szemben. Úgy éreztem méltatlanul bánnak velem, s állandóan sértve éreztem magam. Egyre gyakrabban kerestem másokban a hibát, ugyanakkor ettől a helyzettől szerettem volna megszabadulni.

          Az egyik este a lakásomban leborultam és szinte KIÁLTOTTAM  AZ  ÚRHOZ ! Ahhoz az Istenhez, Aki addig számomra közömbös volt. Ő nem nézve a múltamat, kegyelmesen vigasztalt. Pár nap múlva már küldte a  "követét",  egy régi barátnőm személyében, aki elhívott egy gyülekezetbe. Azóta folyamatosan hallgatom az Igét. Tapasztaltam, hogy a bibliaolvasás, a gyülekezeti közösség, az imádkozás milyen nagy erőt jelentenek a mindennapos harcokban.

- Nyilván ez azt jelentette, hogy az élet dolgait kezdte más megközelítésből látni, de emellett - gondolom sok időt is igényel a keresztény élet. Nem voltak emiatt konfliktusai a szinházban ?

-   Körülbelül három évvel ezelőtt ( A cikk 2006-ban íródott ) - amikor már igazán megtért ember lettem -   az egyik színdarabban volt egy olyan szövegem, amelyet már hitem szerint nem mondhattam el Jézusról. Nem volt ez káromlás, de olyan gondolat volt, amit én már nem közvetíthettem. Ezt közöltem a rendezővel is, hiszen akkor már arra is kész voltam,  HA  ISTEN  AKARJA  -  OTTHAGYOM  A  SZÍNI  PÁLYÁT . Legnagyobb meglepetésemre az eset vége nem szerződésbontás volt, továbbra is a színháznál maradtam.           

         Számomra ez a történet azt jelentette, ha hűséges vagyok, odaadom az irányítást Isten kezébe, akkor Ő a legváratlanabb helyzetben és időben megjelenik kegyelmével és megoldást hoz.

- Nem túl sokat kockáztatott és adott fel a hitéletéért ?

- Nem, egyáltalán nem. Hiszen mindent Istentől kaptunk, csak a bűn megjelenése óta ezt nem akarják belátni az emberek. Mi csak a saját elképzelésünk, természetünk, vágyaink szerint akarjuk megoldani az élethelyzeteket, s ezeket sokszor erőszakos módszerekkel tesszük, hol magunk, hol mások ellen. Hiába a jó szándék, a szép tervek, nézzük meg, ma miről szól a világ. Szerencsétlenségről, gyűlölködésről, irigységről - tovább idézve a Bibliát - lesznek az emberek magukat szeretők, vagyis arról szól a világ, amiről Isten nélkül szólhat. Arra lettünk teremtve, hogy az Isten dicsőségére és embertársaink szolgálatára éljünk. Ez a teljes élet !   Az ember ebből kilépett.

De nem csodálatos, hogy Jézus Krisztus halála és feltámadása által mindenkinek fel van kínálva a kegyelem?! Kivétel nélkül mindenki, saját akaratából visszakerülhet az eredeti állapotba. Jézus köztünk élt, hogy megérthessük Istent.

- A mai időkben igen meglepő lépésre szánta el magát; ez év nyarától felmondta a szerződését a Tháliánál. Mik a tervei ?

-       Nekem nincs különösebb gondom a színészettel, de Isten bennem azt végezte el, hogy nem adhatom a testem, a szám olyan dolgoknak, amik nem Szerinte valók. Tudom, hogy Isten megmutatja számomra az utat. Ha az előadóművészi pálya az ahol szolgálhatok, akkor azt teszem.

          Addig pedig végzem a jelenlegi munkám és azt, amit az Úr rám bízott fél éve; bibliaórákat és lelkigondozást végzek az Evangéliumi börtönmisszióban, valamint a hárshegyi kórházban az alkoholisták, drogosok között.

          Szeretnék hálás gyermeke lenni Istennek és szeretném, ha nagyon sok ember megérthetné Füle Lajos versének gondolatát:

"…keresztre írott szenvedésen át,

viszonozhatatlan, mély szerelmével 

FUT  AZ  ISTEN  AZ  EMBER  UTÁN …"

Polónyi Gyöngyi

http://vajtful.hu/archivum/288/szerelmevel-fut-az-isten-az-ember-utan.html

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9hjCUKCNYgsJ:kegyelem.multiply.com/journal%3F%26page_start%3D80+polonyi+gy%C3%B6ngyi+ige&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

 

 

 

0
0 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 6 komment érkezett ()

1. Atlasz
2012. 04. 25. 8:43

Az életünk olyan, mint egy vicc, de ebben a blogban a viccek után jön a csattanó. Életszerű.

2. gordius
2012. 04. 25. 16:33

Én nem látok benne csattanót, igaz vicceset sem, sőt életszerűt sem.

A színésznőnek magánügye, hogy hová, kihez tért meg élete alkonyán és hogy korábbi saját döntéseit súlyos bűnnek éli meg és gyötri vele saját magát, amíg él.

3. Imitt-amott
2012. 04. 25. 18:01

Hát végigolvastam Purim !

Neked - gondolom - ezt jelenti Polónyi Gyöngyi...Nekem a Fűre lépni szabad, a Kőszívű ember fiaiból a Liedenwall Edit...szóval másképpen látjuk a dolgokat, mást találunk fontosnak. Értem én. Vagy gondolom, hogy értem .

Most jut eszembe, egy másik színésznő, aki - igaz pályája kezdetén - szintén a vallást választotta a színpad helyett. T. Katona Ágnes, aki hamar hátat fordított a színész pályának és később vallási műsorok vezetője lett az MTV-nél

encrypted-tbn2.google.com/images

üdv..

Fanny

4. Atlasz
2012. 04. 25. 21:30

2. gordius HCJD : EBBEN A BLOGBAN - és nem ebben a bejegyzésben (posztban).

5. Eliza (látogató)
2012. 04. 26. 2:25

A szív teljességéből szól a száj- igaz ez ide is. Mindenkit elárul a h sz-e. Polonyi Gyöngyi nem élete alkonyán tért meg Teremtőjéhez, hanem negyvenes éveiben, és nem a valláshoz tért meg, hanem az élő Istenhez - és nem gyötörte magát a cikkben írt bűneivel, hiszen pont azt tette le a kereszt tövébe és kapott rá bocsánatot- s most megérkezett oda, ahová a keskeny út vezeti a rajta járókat. Kívánom, hogy ne érjen senkit borzalmas és vissza nem fordítható meglepetés, amikor átlépik majd ők is a partvonalat, mert ott már nem fog segíteni az emberi okoskodás és filozófia, hogy ki , mit gondol....

6. purim (szerkesztő)
2012. 04. 26. 9:32

Gordius!
Téves következtetésedre jórészt válaszolt Eliza.
Polónyi Gyöngyi semmilyen "vallásos propagandát" nem fejtett ki. Különben tudnánk róla. Az, ha valamely orgánum készített vele interjút, ahol kérdésre válaszolt, vagy fontos dolgot mondott el kérdés nélkül is - az most válik ismertté.
A megtérő ember, mint aki bocsánatot kért és kapott Istentől - nem hordja már "lelkiismereti öngyötrésként". Nem másabb ez, mint egy súlyos és mély seb behegedt helye.
Az pedig, hogy egy hívő ember "vallomást tesz istenkapcsolatáról, mint az élet legfontosabb kérdéséről" a mégoly vallástalan, szekularizált, ateista közegben/világban, az egyfelől Krisztustól kapott parancs, másrészt olyasféle önzetlenség, mintha valaki feltalálná az öregedésmentesség titkát, s azt közkinccsé tenné. Vagy szerinted az is magánüggyé nyilvánítandó?

Írja meg véleményét, kérdéseit!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneve, itt bejelentkezhet.

Hozzászólás:
 
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.

Címkefelhő

@hm belfold @hm bulvar @hm gazdasag @hm kulfold @hm kult @hm sport @hm tech 1956 65 9 fiú 6 lány A Tolsztoj ablak aforizmák agytorna ahogy vénülünk úgy akadályok akció áldozati bárány aljasság alkohol alutömb Amerikai magyarok Animals antidepráns apokalipszis áramszünet árulás ateizmus Atlasz átverés babák Bach Bajtala Balázs Béla balfácán bárány barátság Bee Gees béke beöntés Bessenyei beteg Biblia Bilicsi boldogság bolondok boyler bölcsesség Budapest buddhista Burattino Cat Stevens cigány cikizés Credence Clearwater Revival család családi banzáj családi nézeteltérés családiöröm csoda csőd csőtörés DAB dalok Darvas Dave Clark Five Dave Dee Dozy Davis kupa Deák Debrecen depresszió devizahitelesek dicsőítés disznó doki Donovan Downhere Dr Hook drukkerek dugulás egy gonddal kevesebb egyenleg eladósodás életcél elképesztő elsózott emlékek építési engedély erkölcs erkölcsi métely értelmezéstanilag Európai Unió évkezdet evolúció fagyásveszély fanatikusság Fannyvár Farkas Zsófia Federer feladat feleség feljelentés fellépés fémhulladék férj filó fogorvos Four Tops főzelék Fradi froclizás függetlenség fűtés Garas Dezső gazdagság gazdaságpolitika gázhígítás gondolatjáték grízes rántás gyalogátkelő gyerek gyerekmosoly gyerekszáj gyilkosság gyorséttermi vicces helyzetek gyrekszáj háború haha haj hálaének halál hálátlanság Handel hangulatjavítás hangya harag házasság házastárs vicc háziasszony házimunka Hermans Hermits hervadt feleség hideg vodka Hillsong hinduizmus hittan Hofi homokosok Horn Gyula Hovind hőség humor humoros házastársi hűség hunorképek húsvét hülyültök hűség Illés IMF ingyen irónia Isten istenhit ital italozás itóka Jagger játék játék a szavakkal jégkorong jósnő Juventus kábelharapás kábítószer Kádár Kadhafi felesége kandi kamera kedélyhullám keresztelő keresztyénüldözés kilátástalanság Kinga kiútkeresés klíma Kocsács P József kocsma kommunisták komoly tréfa komolytalanság KonczZsuzsa kopasz kormány körforgalom Kövér László közlekedés kultúra közlekedésbiztonság közlekedési hülyeségek közrend köztársasági elnök kreacionizmus kresz KRESZtelen közlekedés kul túra kutya hűség kutyák kutyakérés leállás lelkészek lelketlenség lelkibéke Lenny Leblanc leszólás Líbia Lobó logikátlanság lószar Luther macska majdnem baleset malac farkas MALÉV marhaságok Marijja Márkus Máté Péter matek Medgyessy medve megbocsátás meleg melegvíz mennyi az annyi meseregény Mesterházy mit hoz a holnap mobil mobiltelefon mókás Molnár Móricka mosogatás Mozart MSZMP MSZP MSZP SZDSZ Murray művészek nagyapaság nagypéntek narancs vicc néger örömlány nem szépde legalább csúnya népszámlálás Nietzsche nosztalgia női önérzet nőnapi csokor nyelvbukfencek nyomor nyugdíj nyugdíjpénztár nyuszi orvos osztálytalálkozó önvizsgálat őregedés paff palacsinta panoráma parasztréfa patikus pedofilia percdíj pészach Petőfi Pinocchio pistike pofon politika porszívó posta problémák Procol Harum protestantizmus pusztulás rabbi rádió rákkeltő Ray Charles reálhozam reformáció rendelet rendőr rendőrviccek repüléstelenség részegség rézgálic Rolling Stones rosszgazda röhej röhejes Ruttkai Latinovits Schmitt Pál sehova semmi semmi sem sikerül semmit érő Simon and Garfunkel Simor skót viccek sms sósav sör sörelhagyás spirálcsapda Stevie Wonder Svájc Széchenyi székely székely humor székely vicc szemétség szenilizmus szentté avatás szerelem szex szilveszter szív szójátékok szomszédság szórakozottság szósziporkák szótlanság Szovjetúnió szőke nő szurkolói kellékek szüret Szűrös takarítás Tamás tanár diák okosságok tanítónéni tavasz Telemann tenisz tennivaló teremtés tévedés The Flower Pot men The Marmalade tojásrántotta Tolnay Mensáros töprengő törvényi tehetetlenség tréfa tréfák tulajdonátírás tücsök TV TV műsor Újpesti Dózsa újságírás undorító unoka uzsorakamat ünnep választás vallásos vicc városháza vásárlás vers vicc vicc filozófia viccek viccözön vigadalom Viktor Máté világlátás világvége Vivaldi vodka WC whisky Wimbledon Yardbirds zab Zalatnay zene zene zene zene zsidó vicc Zsolnai Hédi